Paragrafen

Bedrijfsvoering

Meierijstad is een werkgever die staat voor Diversiteit & Inclusiviteit.

Met de inzet van de MVO coördinator worden arbeidsmogelijkheden binnen de werkateliers van Meierijstad onderzocht en toegankelijk gemaakt voor mensen die al lang op zoek zijn naar werk of een ondersteuningsbehoefte hebben. Zo zijn er verschillende stappen gezet om tot meer plaatsingen van medewerkers uit de doelgroep banenafspraak te komen. Zoals het vroegtijdig inspringen op vacaturemogelijkheden binnen de werkateliers en samen met een breed netwerk, bestaande uit o.a. de sociale ontwikkelbedrijven WSD en IBN, werkatelier Toegang van Meierijstad, UWV, re-integratiebureaus en onderwijsinstellingen, op zoek te gaan naar passende kandidaten.

Eind 2022 zijn er 11,79 fte banen gerealiseerd. Dit aantal ligt onder de wettelijke- en onze eigen streefnormen. Op dit moment lopen er diverse acties waardoor wij verwachten weer aan de normen te gaan voldoen. In het collegewerkprogramma zijn extra middelen hiervoor opgenomen.

In mei 2022 heeft de PSO audit (PSO- Prestatieladder Socialer Ondernemen) plaatsgevonden en is opnieuw het PSO-keurmerk op trede 3 behaald. Met trede 3 behoort Meierijstad tot de koplopers in het bieden van werkgelegenheid voor medewerkers met een kwetsbare arbeidspositie. Dit doet Meierijstad niet alleen door binnen de eigen organisatie werkplekken vrij te maken, maar ook door sociaal in te kopen.

We adviseerden opdrachtnemers bij inkoop- en aanbestedingstrajecten over invulling van de Social Return verplichting en stimuleerden hen om arbeidsplaatsen te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2022 waren er 146 inkoopopdrachten met social return afspraken.

In april 2022 is een onderzoek door de Nederlandse InclusiviteitsMonitor (NIM) uitgezet. De NIM is ontwikkeld door Universiteit Utrecht en heeft onderzoek gedaan naar het diversiteit- en inclusiviteitsbeleid van gemeente Meierijstad en naar hoe inclusief het klimaat door medewerkers ervaren wordt in de vorm van een medewerkersscan. Uit de medewerkersscan komt naar voren dat er geen reden is om te veronderstellen dat medewerkers die zich anders voelen dan de meeste collega’s niet geaccepteerd worden, niet zichzelf kunnen zijn en er niet bij horen binnen gemeente Meierijstad. Er is wel ruimte voor verbetering. Er is ook winst te behalen in het diversiteit- en inclusiviteitsbeleid door bijvoorbeeld voldoende tijd, budget en middelen ter beschikking te stellen en door het ondernemen van specifieke acties. Adviezen over deze specifieke acties zijn in het rapport weergegeven en worden meegenomen in het nieuwe personeelsbeleid.

Om binnen de werkateliers van Meierijstad een inclusief werkklimaat te bevorderen maken we gebruik van het ambassadeursnetwerk Diversiteit & inclusie. In oktober 2022 is Meierijstad All inclusief georganiseerd. Van 3 tot en met 12 oktober 2022 hebben er allerlei activiteiten plaatsgevonden voor collega’s om het bewustzijn over inclusie, diversiteit en toegankelijkheid te vergroten.

In het leerportaal van gemeente Meierijstad is een leerlijn inclusie te volgen. Deze is in samenwerking met collega’s tot stand gekomen. Collega’s kunnen hier leren hoe om te gaan met digitale toegankelijkheid, hoe zij een ideale collega kunnen zijn voor een collega met een ondersteuningsbehoefte, hoe discriminatie en racisme te signaleren en bij te dragen aan het voorkomen hiervan, enzovoort.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 12:44:25 met de export van 07/10/2023 09:15:45