Algemeen

Samenvatting

De jaarstukken bestaan uit een jaarverslag en een jaarrekening. Het jaarverslag bestaat uit de 9 programma’s, de financiële informatie programmaplan en de (verplichte) paragrafen.

Bij elk programma gaan we in op de drie W-vragen: Wat willen we bereiken?, Wat hebben we daarvoor gedaan? en Wat heeft het gekost?. Ook zijn hier de lopende investeringen opgenomen en de relatie met verbonden partijen voor het programma.

Wat willen we bereiken?
De doelstellingen bij “Wat willen we bereiken?” zijn overgenomen uit het coalitieakkoord 2017-2022 “Meierijstad zijn we samen”. Op deze plek staan ook de verplichte beleidsindicatoren uit het besluit begroten en verantwoorden (BBV). De laatst bekende gegevens van waarstaatjegemeente.nl. zijn in de tabellen vermeld. Als in de tabel bijvoorbeeld 2018 staat, dan betekent dit dat hierna geen meting meer heeft plaatsgevonden. Als referentiemeting voor de gemeente Meierijstad vermelden we het gemiddelde van gemeenten in de klasse > 50.000 en < 100.000 inwoners.

Wat hebben we daarvoor gedaan?
De verantwoording van de voorgenomen activiteiten van 2022 maken we zichtbaar met een zogenaamde stoplichtenrapportage. De betekenis van de symbolen is als volgt: groene vink (de activiteit is gerealiseerd of loopt volgens planning), oranje uitroepteken (de activiteit is deels gerealiseerd of loopt iets achter op de planning) en een rood kruis (de activiteit is niet gerealiseerd of loopt ver achter op de planning). De activiteiten zijn voorzien van een korte toelichting.

Wat heeft het gekost?
Bij het onderdeel “Wat heeft het gekost?” staan de geraamde en gerealiseerde lasten en baten inclusief de mutaties in de reserves. Bij een afwijking van > € 50.000 per beleidsveld is een toelichting opgenomen. Ook staan hier de eenmalige budgetten, waarvan het voorstel is ze over te hevelen naar 2023. Als het restant budget > € 50.000 dan zijn ze apart opgenomen met een toelichting. De overige eenmalige budgetten zijn in één totaalbedrag vermeld per programma.

Investeringen

Bij dit onderdeel staan de lopende investeringen, die overgaan naar 2023, waarvan het totaal beschikbaar gestelde krediet > 500.000. Het zijn de zogenaamde investeringen van de "lange route".


De verplichte paragrafen gaan over lokale heffingen, weerstandsvermogen en risicobeheersing, onderhoud kapitaalgoederen, financiering, bedrijfsvoering, verbonden partijen en grondbeleid. We verantwoorden hier de uitvoering van de geplande activiteiten uit de paragrafen van de programmabegroting 2022. Bij deze jaarstukken is een nieuwe verplichte paragraaf toegevoegd namelijk de paragraaf Wet Openbare Overheid.

De jaarrekening (onderdeel Financiën) bestaat uit informatie over de exploitatie, de balans, de verantwoording over specifieke uitkeringen en de grondslagen van balans en exploitatie. Naast de verplichte onderdelen zijn bij het onderdeel exploitatie overzichten opgenomen die gaan over de investeringen en eenmalige budgetten die we afsluiten en de financiële effecten corona 2022.

Deze pagina is gebouwd op 07/10/2023 12:44:25 met de export van 07/10/2023 09:15:45